Tuesday, 23 October 2012

Jangan Berfacebook Jer,Berziarahla Juga

10:30


Islam agama yang mementingkan persaudaraan dan persahabatan menuntut umatnya menjaga hubungan silaturahim. Salah satu cara memantapkan persaudaraan dan persahabatan ialah melalui amalan ziarah dan kunjung mengunjung.

Amalan ini tidak terhad pada masa tertentu seperti Aidilfitri atau Aidiladha kerana hubungan persaudaraan perlu dipelihara.

Firman Allah SWT: “Sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara. Oleh itu, damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.” (Surah al-Hujurat, ayat 10)
Amalan ziarah dan kunjung mengunjungi amat disukai Nabi lebih-lebih lagi ketika dalam kesibukan rutin harian. Orang yang memutuskan hubungan silaturahim sesama Islam adalah berdosa besar dan dimurkai Allah SWT.


Kelebihan amalan ziarah 

Kelebihan amalan ziarah bagi tujuan menghubungkan silaturahim telah dijelaskan oleh Nabi SAW dalam sabdanya: “Sesungguhnya seorang lelaki telah menziarahi saudaranya di kampung lain. Maka Allah Taala menghantar malaikat untuk mengintip perjalanannya. Apabila lelaki itu melalui jalan yang ditunggu oleh malaikat itu, malaikat itu bertanya: Ke mana kamu ingin pergi? Dia berkata: Aku ingin pergi bertemu saudaraku di kampung ini. Malaikat bertanya: Adakah bagi kamu ada apa-apa tujuan daripada nikmat yang akan kamu peroleh darinya? Lelaki itu menjawab: Tidak, melainkan kerana aku menyayanginya kerana Allah Taala. Lalu malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku utusan Allah kepadamu untuk menyampaikan bahawa Allah Taala menyayangimu sebagaimana kamu menyayangi saudaramu keranaNya.” (Riwayat Muslim)

Betapa hebatnya kelebihan bagi seorang Muslim yang mengunjungi saudaranya dengan niat untuk menghubungkan silaturahim. Seterusnya galakan ini turut disampaikan Saidina Ali, katanya: “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Apabila seseorang telah menziarahi saudara seIslamya, sebenarnya dia telah berjalan-jalan memetik buahan syurga sehinggalah dia duduk. Apabila dia duduk maka rahmat menaunginya. Jika di waktu pagi maka 70,000 malaikat berselawat (berdoa memohon ampun) untuknya sehingga waktu petang. Jika di waktu petang, maka 70,000 berselawat (berdoa memohon ampun) untuknya sehingga waktu pagi.” (Riwayat Ibnu Majah dan Abu Dawud)

Rasulullah SAW bersabda: “Allah SWT berfirman maksudnya: “Orang yang berkasih sayang kerana Allah, orang yang saling berziarah kerana Aku (Allah), orang yang saling berbelanja membelanja kerana Aku (Allah), orang yang saling berhubungan kerana Aku (Allah), mereka semua berhak mendapat kasih sayangKu (Allah).” (Riwayat Ahmad)


Mendapat kasih sayang Allah 

Mereka yang berkasih sayang dan saling menziarahi kerana Allah akan mendapat kasih sayang Allah. Marilah bersama merebut peluang yang ditawarkan dengan ziarah menziarahi.

Berdasarkan al-Quran dan amalan Rasulullah SAW, antara peraturan serta adab perlu diberi perhatian ketika berziarah ialah berniat baik di atas kunjungannya, jangan dibezakan orang kaya atau miskin, terimalah undangan pihak yang mengundang serta mengelak daripada terbabit aktiviti syubhat.

Ketika berkunjung, hendaklah memilih waktu yang sesuai dan cuba elak berkunjung pada awal pagi, tengah hari dan larut malam kerana kebiasaan waktu itu tuan rumah ingin beristirahat atau membuat persiapan keperluan keluarga.

Selaku tetamu, sangat digalakkan supaya berjabat tangan dengan tuan rumah seperti sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Tidak ada dua orang Muslim yang bertemu, lalu saling berjabat tangan, kecuali kedua-duanya diampuni Allah SWT sebelum berpisah.” (Riwayat Abu Daud)

Abu Dzar meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW: “Jangan engkau memandang kecil perbuatan yang baik, walaupun sekadar bermuka manis apabila bertemu dengan sahabat.” (Riwayat Muslim)


Enggan ziarah sanak saudara 

Bagaimanapun, ada antara kita yang kurang gemar melakukan amalan ziarah menziarahi dan lebih malang apabila enggan menziarahi sanak saudara. Sebahagiannya lebih gemar menghabiskan masa hujung minggu melayari internet, bersosial melalui facebook dan ketagihan permainan elektronik.

Persaudaraan yang dibina di dunia berasaskan ketakwaan akan berterusan hingga ke akhirat. Mudah-mudahan Allah SWT memberkati hidup kita, melapangkan segala kesulitan dan membuka rahmatNya dengan seluas-luasnya.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

 

© 2013 Sinar Islam. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top